Årets tävling hölls denna gången på söndagen den 4 juni. Det innebar att ett antal team med lång färdväg anlände redan under lördag em. Nytt för i år var att det inte var tillåtet för de tävlande att fiska i Rottnen de tre närmsta dagarna innan tävlingen.Vi hade under en tid innan tävlingen haft ett oroligt väder med hotfulla prognoser om regn och mycket vind, men så kom då söndag morgon och vi möttes av en helt perfekt väderbild. Tyvärr så höll det inte hela dagen då det vid ca kl 15.00 kom in ett regn. De fiskande fixar ju det vädret men prisutdelning och den tillhörande serveringen fick sig en törn.
De team som inte anlänt under lördagen ankom succesivt under morgonen, vilket innebar att sjösättningen löpte på i ett fint tempo. Totalt var det 37 team som kom till start, vilket är det största antalet deltagare i Gösadragets 8-åriga historia. Liksom förra året så hade vi deltagare från en linje söder om Arvika – Linköping.
Startmötet tog sin början kl 08.00 och då var samtliga team på plats och redo. Vid startmötet gicks reglerna för tävlingen igenom, och avslutningsvis lottades fem team för besiktning av båt och utrustning, och här visade sig allt vara i sin ordning.
Filip Sjöstrand utsåg sig själv till startman och med förtjusning lät han knallskottet ljuda prick kl 08.30. Bra jobbat Filip…….
Liksom förra året bedömdes fisket som rätt så bra sett till antalet gös som fångades. Det mättes in totalt 93 godkända gösar. All fångstrapportering sker löpande via mms. Det innebär att resultatlistan är klar endast några minuter efter tävlingstiodens slut.
Hur det gick för de olika teamen kan ses i resultatlistan nedan. Av de registrerade 93 gösarna låg 73 till grund för slutgiltigt resultat. Av 37 team var det 17 som mätte in full pott medan sex gick helt bom. Det togs också sju gäddor över 70 cm (minimåttet i tävlingen) där Team Oflyt tog längsta gäddan med en fisk på 109 cm, alltså en 100-klubbare. Nämnas ska att just Oflyt tog längsta gäddan även 2016 – är de måhända mer gäddfiskare än gösfiskare…….
Vi har under ett antal år efterlyst den första gösen över 80 cm i fångstrapporten, men den lyser med sin frånvaro, men nästa år då jä…..
Team Scandica blev tävlingens segrare både sammanlagt och med den längsta gösen som mätte 75 cm. De har vid de senaste två tävlingarna placerat sig på en andra resp tredje plats, så nu var det dax för översta platsen. Starkt facit och grattis till de båda killarna Pontus och Anders från Ljungby. De har nu också vandringspriset i sin ägo under det närmsta året.
En trogen deltagare är Team Betesboxen med Kalle Rosensköld från Staffanstorp. Detta året tog han hand om andra platsen vilket är hans toppnotering så här långt. Trea kom Outdoorsmen in Sweden från Markaryd. Kalle och David tog detta året hand om tredje platsen, vilket är två snäpp upp i resultatlistan motsvarande 2016 för deras del.
Lokalt hade vi Team Tusse på 4:plats, Team Tofs som åtta och Team Bottenskrap som tia, Samtliga dessa team rattas av medlemmar i SFK Spinn.
Årets prisbord var det hittills häftigaste som vi haft förmånen att presentera. Utöver kontantpriser till de tre första teamen delades det ut sponsrade priser till platserna ett till tolv, pris till längsta gös samt till längsta gädda.Till det ska läggas att två priser lottades ut till två team som inte fanns bland de tolv främst placerade teamen.
Priset till längsta gös var som seden brukar en häftig glaspjäs från Kosta Boda. Ännu en gång var det vår medlem och glasarbetare Crille Fred Andersson som drar det stora lasset när det gäller att få till det priset till prisbordet. Tack Crille!
Detta årets gjordes också ett byte av vandringspriset från en pokal till en glaspjäs, där vinnande teams namn etsas in, och där de tidigare sju vinnarna också finns med. Denna fina pjäs har våra glasarbetande vänner, med Pelle Willysson i spetsen, på Kosta Boda hjälpt oss med. Tack Pelle! Som kronan på verket kan sägas att glaspjäsen överst är försedd med ett huvud designat av den kände konstnären Bertil Wallin. Kan konstatera att det förpliktigar att ha en fisketävling i Glasriket.
Vi har under alla år haft Oxnabbens Båthamn som utgångspunkt för vår tävling. Den är perfekt för oss med en bra ramp och vid tiden för tävlingen mycket lediga bryggplatser, samt gott om parkeringsmöjligheter. Så ett stort tack till Sören Gunnarsson, ordf i båtklubben, som är den som ger oss dessa fina förutsättningar för tävlingen.
Avslutningsvis ett stort tack till alla tävlande och till våra sponsorer som frikostigt ställer upp tillsammans med oss, men också till alla de medlemmar som drar ett stort lass för att ”ro tävlingen i hamn”. Det finns en absolut målsättning och ambition att vi 2018 kör en ny upplaga av Gösadraget, och då är vår förhoppning att vi ses igen.
SFK Spinn
//Tore Isaksson