Gädd -och abborrfiske vid Oknö – sept 2021

av | sep 25, 2021

Detta året hade vi valt ett nytt mål att fiska vid, och då föll valet på Oknö. Där hade vi bokat stugor som ligger i anslutning till båtklubbens ramp där vi kunde sjösätta våra båtar. Vi samlades vid rampen ca kl 08.00 och det var en förväntansfull samling ”Spinnare” som taggade upp. Samlingen bestod av 13 personer och 7 båtar. Vädret var ok med undantag för en mycket frisk vind som skulle tämjas för att nå det planerade fiskevattnet andra sidan fjärden. Den färden gick bra och väl inne bland öarna fanns det möjligheten att hitta lite lä och lugnvatten. Den friska vinden höll i sig medan solen gjorde sig synlig så det blev en rätt så bra dag på sjön.

Det var i första hand abborren som lockade fiskarna. Den har ryckte om sig att finnas i bra storlekar vilket vi också kunde konstatera under dagens fiske. Som det brukar vara i fiske så är inget givet….någon båt gick bom helt medan någon annan lyckades lite bättre med upp till 10 abborrar i båten. Innan vi började dagens fiske enades vi om en liten tävling där resp fiskare fick mäta in sina tre längsta abborrar. Den tävlingen vanns av Mattias ”Tisse” Eklund, som var med som vår gäst i genskap av sponsor. Han fick ihop 122 cm och slog därmed Niklas Isaksson med 1 cm då han hade 121 cm……jämt kan man säga. Tisse tog också dagen längsta abborre som mätte 46 cm.

Lördagen bjöd på lite mer humana vindar vilket gjorde möjligt för fiske även där det inte var så skyddat vatten. Överlag blev fisket den dagen något bättre där båten med flest abborrar hade 20 i båten. Dagens största mättes in till 45 cm.

Utöver dessa fångster togs det också en hel del gädda som gärna hugger även på beten avsedda för abborren. Rätt om det är så att det inte är gäddan man siktar på så kan en del av dessa fångster vara rätt så roliga då de tas på lite lättare utrustning.

En reflektion – vi som bor i Hovmantorp/Växjö har 1,5 – 2 h körtid till ett fantastiskt fiskevatten efter grov och fin abborre, vilken förmån för oss som gillar den typen av sportfiske!