Gösadraget 2018

av | jun 6, 2018

Gösadraget 2018
Tävlingen hölls söndagen den 3 juni. Det innebar att ett antal team med lång färdväg anlände redan under lördag em. Det är inte tillåtet för de tävlande att fiska i Rottnen de tre närmsta dagarna innan tävlingen, så tiden fördrevs med det nog så viktiga sociala pratet.
Även denna dag sken solen från en klarblå himmel, och så har det varit i stort sett sedan början av maj. De som provat på gösfisket på hemmaplan tidigare under säsongen var så här långt inte nöjda….det har varit mycket trögt tyckte man överlag.
De team som inte anlänt under lördagen ankom succesivt under morgonen, vilket innebar att sjösättningen av båtarna löpte på i ett fint tempo. Totalt var det 36 team som kom till start, då det kom ett sent återbud kvällen innan. Liksom förra året hade vi deltagare från en linje söder om Arvika – Linköping, vilket är imponerande. Startmötet tog sin början kl 08.00 och då var samtliga team på plats och redo.
Vid startmötet gicks reglerna för tävlingen igenom, och i samband med det lottades fem team för besiktning av båt och utrustning.Klubbens sekreterare Stefan Söderberg hade utsetts till startman och med förtjusning lät han ”oljudet” ljuda prick kl 08.30.Tyvärr så blev inte årets fiske i antal godkända gösar i nivå med 2017, och anledningen till det diskuterades livligt.
Det rapporterades in 39 godkända gösar och tre gäddor (min 70 cm). Antalet gösar som fick mätas in per team var max tre med minimimåttet 50 cm.
Tävlingens regler sa att både vertikal och trolling var de metoder som tilläts, och med max fyra spö i båten.
Då det var en C&R-tävling återutsätts normalt all fisk, men vid dagens tävling rekommenderades de tävlande att ta med till hamn den mindre gösen som fångades och som var under 50 cm. Detta för att ”lätta” lite på beståndet av mindre gös i sjön. Dessa fiskar skänktes till ortsbefolkningen som var på plats för att titta på avslutningen och prisutdelningen. Mycket uppskattat tycktes detta initiativ till en stundande festmåltid.All fångstrapportering utfördes löpande via MMS och efter hand som fångsten gjordes. Det innebär att resultatlistan är klar endast några minuter efter tävlingstidens slut.Hur det gick för de olika teamen kan ses i nedan resultatlista, men en summering säger att det togs totalt 39 gösar som mättes in. Av dessa låg 35 gösar till grund för den slutgiltiga resultatlistan.
Av de 36 teamen var det endast 7 team som mätte in full pott, alltså tre godkända gösar. Att det var svårfiskat denna söndag visade sig i resultatlistan då hela 17 team gick bom i godkända gösar.Det togs också tre gäddor över 70 cm där Team Arico lade beslag på priset ”längsta gädda” med en fisk på 99 cm.
Vi hade även i år hoppats på att få se den första gösen över 80 cm i fångstrapporterna. Så blev tyvärr inte fallet i år heller, men det var nära då årets längsta gös mättes till 78 cm. Den togs av Team Scandica från Ljungby.Team Scandica/Högvarv från Borås blev tävlingens segrare med sammanlagt 179 cm. Endast 2 cm kortare, alltså 177 cm, lyckades Team Oserigös från Hovmantorp få ihop. Årets tredje plats tog Team HardCore Lures TBF från Vetlanda hand om med totalt 167 cm. Nämnas ska att Team Gösbänderz från Halmstad hade samma antal cm men Vetlanda-pojkarna hade den längsta gösen av de två teamen.Nämnas ska att de båda teamen Oserigös och Arico rattas av klubbmedlemmar, vilket naturligtvis känns glädjande. Till saken hör också att Team Oserigös trollade upp sina gösar till andraplatsen.
Årets prisbord var även i år av mycket god kvalitet. Utöver kontantpriser till de tre första teamen delades det ut sponsrade priser till platserna ett till tio, pris till längsta gös samt till längsta gädda. Till det ska läggas att fyra priser lottades ut till fyra team som inte fanns bland de ordinarie pristagarna.Priset till längsta gös var som seden brukar, en mäktig glaspjäs från Kosta Boda med två glasfiskar på en glasplatta. I vanlig ordning är det vår medlem och glasarbetare Crille Fred Andersson som drar det stora lasset när det gäller att få det priset till prisbordet.
Vandringspriset, som numera är en glaspjäs, förses med det vinnande teamets namn och där de tidigare åtta vinnarna också finns med.
Denna fina pjäs har våra glasarbetande vänner, med Pelle Willysson i spetsen, på Kosta Boda hjälpt oss med.Vi har under alla år haft Oxnabbens Båthamn som utgångspunkt för vår tävling. Den är perfekt för oss med en bra ramp och vid den tiden mycket lediga bryggplatser, samt gott om parkering. Sist men inte minst så är också miljön mycket trevlig. Ett stort tack till Sören Gunnarsson, ordf i båtklubben, som är den som ger oss dessa fina förutsättningar.

Avslutningsvis ett stort tack till alla tävlande och till våra sponsorer som frikostigt ställer upp och hjälper oss, men också till alla medlemmar som drar ett stort lass för att ”ro tävlingen i hamn”.

SFK Spinn
//Tore Isaksson

Resultat gösadraget 2018