Gösadraget 2019

av | jun 10, 2019

Tävlingen hölls lördagen den 8 juni. Det innebar att ett antal team med lång färdväg anlände redan under fredag em. Då regelverket inte tillåter för de tävlande att fiska i Rottnen de tre närmsta dagarna innan tävlingen, så finns det utrymme för det nog så viktiga sociala pratet för dessa tävlande. Detta året var det tionde gången som tävlingen hölls, så det var med andra ord 10-års jubileum.
Vädret var på morgonen lugnt med en blå himmel, men prognosen siade om eventuellt någon nederbörd och åska som skulle kunna komma in under eftermiddagen. Så blev det också vad det gällde regnet, vilket
var bland det häftigaste vi skådat. Någon kallade det monsunregn, och det var inte helt fel att uttrycka sig så. Åskan var också på ingång men passerade söder om oss så där kom vi lite lindrigare undan.
Sjösättningen av de tävlande ekipagen löpte på i ett fint tempo med början redan vid ca kl 06.00. Det var 38 team som kom till start med deltagare som kom söder om en linje Enköping – Göteborg.
Startmötet tog sin början kl 08.00 och då var samtliga team på plats och redo. Då gick vi igenom reglerna för tävlingen, och i samband med det lottades fem team för besiktning av båt och utrustning.
Klubbens sekreterare Stefan Söderberg hade utsetts till startman även detta året, och med förtjusning lät han ”oljudet” ljuda prick kl 08.30.Det rapporterades in 81 godkända gösar och fem gäddor (min 70 cm).

Antalet gösar som räknas vid inmätningen är de tre längsta per team, och då med minimimåttet 50 cm. Tävlingens regler är att både vertikal och trolling är tillåtet, och med max fyra spö i båten. Då det är en C&R-tävling återutsätts all gös över 50 cm, men vid dagens tävling rekommenderades de tävlande att ta med till hamn den mindre gösen som fångades och som var under 50 cm. Detta för att ”lätta” lite på beståndet av mindre gös i sjön. Dessa fiskar skänktes till ortsbefolkningen som var på plats för att titta på avslutningen och prisutdelningen. Mycket uppskattat initiativ till en stundande festmåltid tyckte publiken. All fångstrapportering sker löpande efter hand som fångsten gjordes och då via mms. Det innebär att resultatlistan är klar endast några minuter efter tävlingstidens slut. Hur det gick för de olika teamen kan ses i resultatlistan, men en summering säger att det mättes in totalt 81 gösar.

Av de 38 teamen var det 13 team som mätte in full pott, alltså tre godkända gösar, men det var också sju team som blev helt utan godkända gösar. Det togs också fem gäddor över 70 cm där Team Fishfinders lade beslag på priset ”längsta gädda” med en fisk på 97 cm. Vi hade även i år hoppats på att få se den första gösen över 80 cm i fångstrapporterna, men så blev tyvärr inte fallet. Längst gös togs av Team VoB med en fisk på 72 cm. Team VoB från Borås blev också tävlingens segrare med sammanlagt 193 cm. Andra plats med 187 cm lade Team Outdoorsmen in Sweden från Markaryd beslag på. Årets tredje plats tog Team Gösgeneralen från Forsheda hand om med 186 cm. Årets prisbord var även i år välfyllt med priser till de tio högst placerade teamen och där de tre första även fick priser i form av kontanter. Det var även pris till  längsta gös och till längsta gädda. Priset för längsta gös var som seden brukar, en glaspjäs i form av en fisk från Kosta Boda. Även i år var det vår medlem och glasarbetare Crille Fred Andersson som fixar så att vi får det fina priset till prisbordet. Priset för längsta gädda var en tavla med en gädda som motiv. Tavlan är målad och skänkt av konstnären Stig Karlsson från Hovmantorp.

Vandringspriset, i form av en glaspjäs, förses med det vinnande teamets namn som också får ha den i sin ägo till nästkommande års tävling. Detta priset har våra glasarbetande vänner, med Pelle Willysson i spetsen, på Kosta Boda hjälpt oss med. Vi har under alla år haft Oxnabbens Båthamn som utgångspunkt för vår tävling. Den är perfekt för oss med en bra ramp och vid den tiden då tävlingen är finns det mycket lediga bryggplatser, samt gott om parkering. Sist men inte minst så är också miljön mycket trevlig. Ett stort tack till Sören Gunnarsson, ordf i båtklubben, som är den som ger oss dessa fina förutsättningar. Avslutningsvis ett stort tack till alla tävlande och till våra sponsorer som frikostigt ställer upp och hjälper oss, men också till alla medlemmar som drar ett stort lass för att ”ro tävlingen i hamn”.
SFK Spinn

//Tore Isaksson

Resultat Gösadraget 2019